Kuchnia polska w śląskim wydaniu

Kuchnia polska ma wiele wymiarów i smaków jednym z nich są specjały kuchni śląskiej. I choć przede wszystkim jest to kuchnia tłusta i kaloryczna to warto choć raz spróbować smacznego śląskiego obiadu. Typowy śląski obiad, gotowany okazji uroczystych świąt to kluski śląskie (małe kluski z ziemniaków z dziurką w środku) lub kluski tarte (gdzie trze się na tarce ziemniaki, z których robi kluski co nadaje im, specyficznego ciemnego koloru) oraz rolada (zawijany zraz) z dodatkiem ogórka, kiełbasy i musztardy oraz czerwona kapustą (nazwana po śląsku „modrą”) i obowiązkowo kompot.

A na pierwsze danie obowiązkowo rosół z makaronem domowej roboty! Kto raz zakosztuje tych specjałów chętnie powróci do tego smaku nie zważając na kaloryczność tak przygotowanego obiadu. Ale śląskie dania, to także dania, które pamiętają trudny czas wojny. Jednym z nich jest „wodzionka”- czyli zupa z wody czosnku i suchego chleba. I choć brzmi to nieprawdopodobnie jest to bardzo dobre i sycące danie, które powraca na śląskie stoły.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Smakregionu.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*