Najpiękniejsze polskie mazurki

Nie ma polskiej Wielkanocy bez kolorowych mazurków. Są to ciasta przygotowane najczęściej na kruchym spodzie finezyjnie dekorowane masami. Warto podkreślić, że jest to tradycyjne, polskie ciasto podawane raz w roku i choć pyszne podane winnym czasie nie smakowałoby już tak wybornie. Najczęściej są to masy kajmakowe gdyż zdaniem znawców im mazurek słodszy tym lepszy. Ciasta przyozdobione są pięknymi zajączkami, kurkami, cukrowymi kwiatuszkami z kolorowymi napisami Alleluja!. przyciągaj swoją paleta barw i smakują również wybornie.

I żaden nawet z najlepszej cukierni mazurek nie zastąpi tego domowej roboty. Dla mnie najpyszniejsze są mazurki z masa budyniowa, które tak bardzo Samkiem przypominają pyszna karpatkę, królową wszystkich ciast. Do ciasta kruchego dodajemy mielonych orzechów całości polewamy polewa czekoladową. Mazurek to bakalie, masa, pyszna polewa i cukrowe baranki…to wszystko sprawia, ze Wielkanoc jest Polska i chce się ją spędzać tylko tu. Kolorowe ciasta przyciągają wzrok i są smaczne.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*