Placki ziemniaczane ze śmietaną

Jest to potrawa najprostsza najprostszych, jednocześnie taka, która nigdy się nie znudzi. Jest to potrawa, która kojarzy się z wakacjami spędzanymi u babci i beztroskim czasem dzieciństwa. Mam nadzieję, ze moje placki, moje dzieci, a potem wnuki będą wspominać z taka samą nostalgią jak ja te babcine. Do przygotowania placków potrzebujemy ziemniaki, które należy obrać i zetrzeć na tarce, cebulę, mąkę jajka. Do startych ziemniaków i cebuli dodaje się mąkę i jajka mieszamy i doprawiamy do smaku.

Na patelnie wlewamy olej(ważne aby go dobrze rozgrzać) i łyżką nakładamy małe placki, które dobrze rumienimy z obydwu stron. Placki odkładamy na papierowe ręczniki by pochłonęły nadmiar tłuszczu. Ważne jest by trzymać je ciepłym miejscu by nie straciły swojego smaku. Placki podaje się z gęstą śmietaną ( choć są fani tego dania podawanego na słodko z cukrem lub winnej wersji z solą lub ketchupem).jest to uniwersalne, pyszne i co ważne tanie danie na obiad lub kolację. Smakują również na drugi dzień odgrzewane w kuchence mikrofalowej.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*