Sarmacki przysmak

Mowa oczywiście o popularnym bigosie, który choć tak prosty za czasów sarmackich był prawdziwym przysmakiem kuchni polskiej i diod zis króluje na polskim stole nie tylko okazji wielkich świąt. Danie proste, ale jakże wyborne i co najważniejsze im starsze tym lepsze. Potrzebujemy do jego przyrządzenia różne rodzaje mięsa i kiełbasy także kapustę. Są różne wersje ale najczęściej przygotowuje się go w połączeniu dwóch kapust białej i kiszonej, które gotujemy do miękkości.

Mięsa smażymy, bardzo często by nadać potrawie wyśmienitego smaku podlewa się go czerwonym winem. Co ważne prawdziwi znawcy tematu gotują kapustę do bigosu przez trzy dni, następnie łącząc ją z mięsem. Można doprawić do Samku dodając przecieru pomidorowego. Bigos należy odstawić na dwa trzy dni by składniki mogły się wzajemnie przeniknąć walorów smakowych dodają mu grzyby. Jest to syta potrawa godna szlacheckiego stołu. Dlatego nic dziwnego, ze już tyle lat króluje on na polskich stołach zachwycając smakiem Polaków oraz turystów, którzy odwiedzając nasz kraj smakują polską kuchnię.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Wikipedia.org

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*