To co mężczyźni lubią najbardziej

Tradycyjna śląska kuchnia składa się przede wszystkim z wysokokalorycznych potrawy, jednak jest bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia. Cieszy się coraz większą popularnością, bo zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dawniej większość ślązaków należała do klasy robotniczej m.in. górnicy którzy potrzebowali dużej ilości biała i węglowodanów by mieć siłę do pracy, jednoczenia musiała być tania oraz łatwa i szybka do przyrządzenia.

Najbardziej znaną potrawą, podawaną na Śląsku na niedzielny obiad jest rosół z makaronem, rolady wołowe, które od lat przyrządzane są według tego samego przepisu, ciemne kluski oraz sałata z czerwonej kapusty. Do tego zazwyczaj podaje się kompot ze śliwek albo truskawek. Na deser budyń waniliowy z sokiem malinowym. Śląska kuchnia słynie także z licznych wypieków, które zawierają dużą ilość bakalii przez co są bardzo smaczne i cieszą wspaniałym wyglądem oraz różnorodnych zup. Najbardziej popularny jest żurek. Podaje się go dwóch postaciach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę albo tak zwana zalewajkę gdzie ziemniaki podawane są osobo.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Straga.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*