To co mężczyźni lubią najbardziej

Tradycyjna śląska kuchnia składa się przede wszystkim z wysokokalorycznych potrawy, jednak jest bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia. Cieszy się coraz większą popularnością, bo zaspokoi nawet najbardziej wybrednego smakosza. Dawniej większość ślązaków należała do klasy robotniczej m.in. górnicy którzy potrzebowali dużej ilości biała i węglowodanów by mieć siłę do pracy, jednoczenia musiała być tania oraz łatwa i szybka do przyrządzenia.

Najbardziej znaną potrawą, podawaną na Śląsku na niedzielny obiad jest rosół z makaronem, rolady wołowe, które od lat przyrządzane są według tego samego przepisu, ciemne kluski oraz sałata z czerwonej kapusty. Do tego zazwyczaj podaje się kompot ze śliwek albo truskawek. Na deser budyń waniliowy z sokiem malinowym. Śląska kuchnia słynie także z licznych wypieków, które zawierają dużą ilość bakalii przez co są bardzo smaczne i cieszą wspaniałym wyglądem oraz różnorodnych zup. Najbardziej popularny jest żurek. Podaje się go dwóch postaciach z ziemniakami pokrojonymi w kostkę albo tak zwana zalewajkę gdzie ziemniaki podawane są osobo.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Straga.pl

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*