Wspomnienia z dzieciństwa

Choć pierogi nie są typowo polskim daniem to te lepione przez mamę są najwspanialszym wspomnieniem dzieciństwa. To prawdziwe wspomnienie dawnych smakołyków. Z robionymi w domu pierogami nie mogą równać się te kupne. Choć czasochłonne warte są poświęconej pracy. Można je nadziewać dowolnym farszem, na słodko (np. jagodami czy truskawkami i podawać ze śmietana lub na słono z kapusta i grzybami czy mięsem warto jest wtedy okrasić smażonymi skwarkami boczku. Inna wersją tego smakołyku są pierogi leniwe.

Jest to potrawa uniwersalna, którą można podać na słono z surówką lub posypane cukrem, polane masłem. Doskonałym ich uzupełnieniem jest tarta marchewka. Przygotowuje je się z białego sera, maki, jajek. Ze składników połączonych miękkim masłem wyrabiamy ciasto, które pokrojone w kawałki wrzuca się na osoloną wodę. Dla mnie najlepiej smakują polane masłem posypane cukrem, najlepiej trzcinowym i zagryzane słodką bułka. Naprane smak ten przywodzi na myśl dzieciństwo. I choć czasochłonne warte są pracy, którą wynagrodzi uśmiech na twarzy domowników.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*